неделя, 2 март 2008 г.

Язвено-мембранозна ангина /Ангина на Шимановски-Пловенсан/.

Тази ангина представлява остро възпалително едностранно заболяване на сливиците. Боледуват по-често мъже в по-млада възраст - между 20-30 години.Заболяването се причинява от болестотворни микроорганизми. На повърхността на сливицата се образува дълбока язва, покрита с налеп. След отстраняване на налепа се вижда некротично язвено дъно.
Болестта започва постепенно. Отначало болните имат усещане за чуждо тяло в гърлото, обикновено болка липсва. Впоследствие слюнчената секреция се увеличава и се появява лош дъх в устата. Температурата се повишава до 37,5 градуса С. Местните лимфни възли се подуват едностранно, но не са болезнени при опипване.
Най-характерно е несъответствието между тежките некротични изменения в гърлото и сравнително доброто общо състояние на болните. При оглед се установява, че само едната сливица е зачервена, подута и с некротична язва. Язвата е кратерообразна, като дъното й е покрито с покрито с мръсно-жълтеникав налеп. При почистване на налепа се открива кръвенисто дъно. Язвата има различна големина и форма и рязко очертани, но меки ръбове. От същата страна околните подчелюстни и шийни лимфни възли са подути, но неболезнени.
Лечението е консервативно и се провежда от лекар. Прогнозата е добра. След 58 дни настъпва подобрение и оздравяване.