Лечение на вирусните заболявания


Лечение на вирусните заболявания
12 Март 2011, Събота


Вече няма спор, че при вирусни заболявания взимането на антибиотици не помага. Изключение прави само хроничният бронхит, който може да се изостри при вирусни инфекции. Ефективно лечебно въздействие при вирусни инфекции на горните дихателни пътища и херпесните вирусни инфекции, причинени от т. нар. ретровируси, най-вече оказват противовирусните средства с химичен произход. Така например препаратът ремантадин може да предотврати и излекува грипа, но



Автор: Специално за "Десант": проф. д-р Ханс Сталдер, директор на поликлиниката при Университетска болница, Женева, Швейцария

само, ако е причинен от вирус А. За да има ефект, лекарството трябва да е назначено в първите 48 часа от началото на заболяването. Ремантадинът потиска проникването на грипния вирус в клетките на организма. Но при заболяване, причинено от вирус В, той има само антитоксично действие. Други подходящи противогрипни препарати са тамифлу и реленца (и двата разрешени у нас, б. р.). Първият потиска болестотворността на вируси А и В и пречи на освобождаването на болестотворните микроорганизми от инфектираните клетки, а вторият ограничава разпространението на грипните вируси и намалява отделянето им от дихателните пътища.

Много добри средства срещу причинителите на обикновения херпес, както и на херпес зостер, са ацикловирът (с търговско наименование „зовиракс“), бривудин и ретровир. Друг голям успех на мидицината в това отношение е веществото аденинарабинозид, което за пъри път позволява венозното лечение на вирусните инфекции.

Интерферонът, който събуди преди време големи надежди, че потиска размножаването на вирусите, в известна степен доведе до разочарование, тъй като се оказа, че е способен само да възбуди „антивирусно състояние“ в клетките. Това негово въздействие е по-подходящо за лечение на хепатит В и С, и то в комбинация с други средства.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки