Билковият екстракт форсколин може значително да намали честотата на инфекциите на уринарния тракт и същевременно да подобри действието на антибиотиците, използвани в лечението на тези заболявания, смятат учените. Форсколин е екстракт от индийска копривка, която лесно може да се намери по хранителните магазини.

В проводено върху мишки изследване учените установили, че част от бактериите, причиняващи инфекции на пикочния мехур и долните пикочни пътища, се „скриват” в клетките на пикочния мехур и по такъв начин избягват действието на антибиотика.  Именно благодарие на този защитен механизъм голяма част от пикочните инфекции рецидивират и се оказват неизлечими независимо от силните антибиотици, които се прилагат. Билковият екстракт форсколин обаче спомага  бактериите да бъдат изхвърлени от клетките, служещи им за убежище, след което те се отделят с урината и по такъв начин антибиотикът може да ги унищожи напълно.

Билката форсколин в продължение на много години е била използвана в Азия за лечение на различни заболявания, едно от което е било болезненото уриниране, споделя ръководителят на проучването. Понастоящем нейното приложение се ограничава върху използването и за понижаване на телесното тегло, както и за  повлияване нивото на тестостерона в организма.

На този етап обаче се необходими допълнителни изследвания, които да покажат дали билковият екстракт има подобно влияние и при хората. Според учените, ако резултатите бъдат положителни, това значително ще подобри употребата на антибиотиците при възникването на инфекции на уринарния тракт и до голяма степен ще реши проблема с резистентните на антибиотично лечение бактерии.