Въпреки съвременните методи за микробиологична диагностика и новото поколение медикаменти, някои инфекциозни и възпалителни заболявания продължават да са все така срещани.


Инфекциите на женската полова система са на първо място по честота на гинекологичните заболявания - 60 %. Най-срещани са инфекциите на вулвата и влагалището.


Това се дължи на наличието на множеството причинители на инфекции на женската полова система, по-голяма част от които се предават по полов път, ранното започване на полов живот, честата смяна на партньора, неизползването на предпазни средства.

Бактериална вагиноза, вагинит, кандидоза и генителен херпес най-често причиняват оплаквания в областта на вагината и вулвата.

 
Бактерилната вагиноза се изявява при дисбаланс в състава на микрофлората на влагалището – понижаване на нивото на лактобактериите и размножаването на микроорганизми като гарднерела, бактероиди и микоплазма.
Първите симптоми са промяна във влагалишния секрет, той става по-обилен, особено след полов акт, и има миризма на риба.
Понякога се изпитва сърбеж, парене по кожата, стените на влагалище отичат. Възможна е болка в корема, която наподобява на напън.
Вагинит или възпаление на влагалището се получава вследствие на бактериална вагиноза.
Случва се да има оплаквания от страна на външните полови органи, вулвата. При вулвовагинит се появява болка, парене и сърбеж във вагината, силно дразнене след полов акт, жълтеникав на цвят секрет с неприятна миризма.
Вагинит може да се получи и вследствие на наличието на гъбички и генитален херпес.


При кандидоза се открива наличие на гъбичката Candida. Проявява се с отделянето на бял или леко сивеещ, подобен на желе секрет. Сърбежът и паренето са  възможни, но не е задължително да се проявят, особено когато числото на кандидата е ниско.
Размножаването на гъбичката се провокира при прием на антибиотици и глюкокортикостероидни хормони, както и при бременност.

 

Продължението на материала можете да прочетете тук.