Пътуването и смяната на дестинацията често водят до появата на стомашно-чревно разстройство.

Оплакването е по-срещано при пътуване в страни с по-ниска култура на хигиената и санитарни норми. Причина за „заболяването на пътуващите” в повечето случаи се дължи на промяна в естествената микрофлора на червата. Тя се намира в състояние на баланс между различни видове микроорганизми, които поотделно могат да бъдат вредни, да са неутрални или, напротив, да да са полезни за организма, като спомагат процеса на храносмилане. Под влиянието на различни вътрешни и външни фактори, микрофлората се променя.


Нормалната микрофлора при хората, живеещи в различни географски области, се различава по състав и съотношение на чревните микроби, което се обяснява от разликата в химичния състав на консумираните местни продукти и ястия. Ето защо при пътуване, заради смяната на условията, на които е свикнал организмът – различния вид храна, начин на приготвяне, температурните разлики - микрофлората на червата рязко се изменя, което причинява стомашно-чревно разстройство.



Как да се предотврати стомашно-чревното разстройство?


Водата
 

В повечето случаи водата от тръбопроводите е неподходяща за пиене. Затова е желателно да се пие бутилирана, за предпочитане от известни сертифицирани извори. Дори и да се филтрира, водата от местните източници не е безопасна. Необходимо е да се преварява минимум 3 минути.
 

Храната


Нормите на личната хигиена и стандартните изисквания при приготвянето на храната са еднакви в развитите държави. Повече  „неприятности” могат да създадат по-екзотичните кухни. Пикантният местен деликатес ще повлияе на храносмилането, което може да доведе не само до стомашно-чревно разстройство, но и до изостряне на съществуващ гастрит, язва, констипация. Затова при наличие на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, консултацията с лекар преди пътуване е препоръчителна. Различното количество храна, което се поглъща на ден или на порцион също се отразява неблагоприятно на функциите на червата.
 

Хранителни продукти, които е желателно да се избягват при пътуване:

 

  • Необходимо е да се внимава с консумацията на мляко и млечни продукти. При определени условия, като топъл и влажен климат, в тях се създава подходяща среда за размножаване на вредни микроорганизми.
  • Зеленчуците и плодовете трябва да се измиват добре и да се белят.
  • Суровите продукти от животински произход трябва да се избягват. В суровото месо може да има наличие на високо количество вредни микроби и яйца на глисти. Суровата риба също не се препоръчва, заради вероятността да съдържа отровни вещества.
  • Консумацията на храна, приготвена от улични търговци и по пазарите, крие рискове за здравето.

 

Децата


Тъй като малчуганите нямат изградени хигиенни навици, са особено застрашени от стомашно-чревни инфекции при пътуване. За най-малките е типично да поставят нечисти предмети в устата си. Затова инфекциите при тях се развиват по-бързо и протичат по-тежко, отколкото при възрастните. Наложително е, децата да бъдат по-строго наблюдавани.
 

Когато заболяването е факт


Появата на разтройство без наличие на болкова симптоматика не е повод за силно безспокойство. Често в такива случаи средствата, предлагани в аптеките без рецепта, помагат. Но трябва да се знае, че микрофлората на червата ще е нарушена  дълго след като разстройството е преодоляно и следва организмът да се щади от нови „хранителни сътресения”.
 

Симптоми като гадене, повръщане, честота над три пъти и неотложна нужда от дефекация, повишена температура, сухота в устата, обриви по кожата, изискват своенвременна консултация с лекар. Самолечението не се препоръчва.
 

Тъй като организмът бързо се обезводнява, което крие сериозен риск за здравето, се налага прием на много течности.
 

При обезводняване на организма


Най-подходящи за случая са разтворите, съдържащи глюкоза и минерални соли, които помагат на организма да възстанови електролитния си баланс. Те подобряват и абсорбирането на водата в червата. Повишеният прием на течности се препоръчва, докато урината от жълта стане светла.
 

Захранване


Тъй като млечните продукти и твърдата храна са по-сложни продукти за разграждане, трябва да се избягват в началото на заболяването.
След като разстройството спре, храненето се възстановява с продукти като ориз, солети, банан.
 

Опасни симптоми


По-често стомашно-чревното разстройство минава без необходимост от лечение, но в други случаи се изисква медицинска помощ. Това е необходимо при следните опасни симптоми:

 

  • Нетипичен цвят на изпражненията: червеният цвят и наличието на кръв може да са признак на кръвотечение или паразитна инфекция; белият цвят е признак на заболяване на черния дроб.
  • Високата температура е признак за сериозна инфекция.
  • Подут корем, повръщане и болка сочат за гастроентерит, колит, непроходимост на червата или апандисит.