Стафилококите са грам-положителни бактерии, които нормално се намират  по повърхността на кожата на здравия човек. Познати са над 20 вида стафилококи. Стафилококите са силно разпространени сред населението - смята се, че около 30 % от хората са носители на вредните микроорганизми. В повечето случаи срещата със стафилококи не развива болестно състояние. Коварството на тези бактерии е, че при благоприятни за тях условия бързо се размножават и водят до инфектиране, а от тук и на развитие на тежки усложнения, които трудно се поддават на лечение.



Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)
Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus) е от най-опасните видове, поради резистентността му към антибиотици, включително и от най-ново поколение, които доскоро показват ефективност срещу него. Познат е още като метицирин-резистентен златист стафилокок. Може да се срещне изписан със съкращенията МРЗС или MRSA. В 70 % от случаите този стафилокок не реагира на метицилин и други антибиотици от групата на бета-лактамите като пеницилин, амоксициклин, оксацилин и др. По данни от проучвания златистият стафилокок се открива по кожата на 30-50 % от населението.
Рискът при инфектиране с Staphylococcus aureus е, че симптомите не се разпознават от симптомите на сходни заболявания, което и води до напреднал стадий на инфекцията.



Как се предават стафилококите
Златистият стафилокок така, както всички останали микроорганизми, намиращи се на повърхността на кожата, се предават чрез контакт кожа в кожа. Попадат и се задържат по предмети и повърхности, които най-често са в контакт с нея. Най-докосваните битови повърхности като дръжки в градския транспорт, врати, прозорци създават благоприятна среда за размножаване и пренасяне на вредните микроорганизми - на тях се наслагват пот, замърсявания, мъртви човешки клетки. Наличието на рана или охлузване на кожата се превръща във входна врата за проникване на вредните микроорганизми в тъканите и развитие на инфекция.


Сред населението битува мнение, че болничните заведения са източник на стафилококи. Проучвания показват обаче, че стафилококите и конкретно златистият метицилин-резистентен стафилок ауреус водят до развитие на кожни заболявания при хора, които не са имали болничен престой и не са претърпели медицински манипулации. Всъщност стафилококовите и други вредни микроорганизми се внасят в болничните заведения от самите пациенти и посещаващите ги.


Инфектиране може да се получи при манитулации, при които има нараняване на повърхността на кожата – операционни, стоматологични кабинети, козметични студия и др.


Инфекции със стафилококи се наблюдават и при продължително пребиваване на много хора в едно помещение.



Кой е податлив на инфектиране
Особено податливи на инфектиране от стафилокок са болните в специализираните лечебни заведения, хората с отслабнал имунитет, малки деца, родилки, както и спортисти и военнослужещи. Всяка една интервенция, при която се нарушава целостта на кожата, дава възможност за проникване на микроорганизмите и развитие на инфекция с последващи усложнения.


Златистият стафилокок основно уврежда кожата, но може да засегне и вътрешни органи и да порази целия организъм.
Поради резистентността към лечението с антибиотици и дефицит на защитни имунни механизми тежките инфекции със златист стафилокок носят 30 % риск за живота.



Какво причинява златистият стафилокок
Придобитите стафилококови инфекции сред населението обикновено се изразява чрез инфектиране на кожата във вид на пъпки и загнояване на рани.


Златистият метицилин-резистентен стафилокок води до редица инфекции и възпаления с отделяне на гной и токсични състояния.
При инфектиране на наранени участъци на кожата се образуват повърхностни кожни лезии. При отслабнал имунитет и предразположеност стафилококите проникват в тъканите и предизвикват локални възпаления като фурункулоза, ечемик и др.
При инфектиране на рана възстановяването на болния е по-продължително.


Стафилококите могат да причинят инфекции на пикочните пътища, половите органи, устната кухина, дихателните пътища, очите. При размножаването си могат да навлязат в органи като бял дроб и да причинят стафилококова пневмония, което заболяване е едно от честите усложнения след преболедуване от грип.
Причина са за мастит, флебит (възпаление на стените на съдовете), менингит (възпаление на мозъчните обвивки), дълбоки инфекции като остеомиелит (възпаление на костите) и ендокардит.


Инфектирането на хирургична рана крие риск от инфектиране на кръвта и последващо сериозно усложнение сепсис, до пренасяне на стафилококите до други органи и тъкани и възникване на нови възпалителни огнища и абцеси.


При попадане на метицилин-резистентния златист стафилокок аурелиус в храната, той намира благоприятна среда за размножаване. Консумирането на такава храна води до хранително отравяне.


Стафилококите отделят специфичен токсини. Веднъж попаднали в организма, при активното им размножаване, расте и количеството на синтезираните от тях токсини, които водят до гадене, повръщане и диария. Това е и причината за така наречения токсичен шок, който се среща при неправилно използване на вагинални тампони и попадане на стафилококи във влагалището.



Лечението
Лечението срещу стафилококовите инфекции, включително и срещу златистия стафилокок, е с антибиотици. Поради резистентността на тези микроорганизми, терапията се назначава след антибиограма, като се спазват точно дозите, интервалите и продължителността на приема на медикаментите, предписани от лекаря.
Златистият стафилокок бързо придобива устойчивост към лечението с антибиотици, включително и към най-новите препарати. Винаги съществува риск инфекцията да рецидивира.



Профилактиката
Заради устойчивостта на златистия стафилокок и други патологични микроорганизми към терапия, съществено място в справяне със заболяванията има профилактиката.


Предпазните мерки срещу инфектиране са:

  • Поддържане на високо ниво на хигиена особено при престой в болници и обществени помещения.
  • Стафилококите, както всички останали микроорганизми, се размножават с ускорени темпове при топли климатични условия, така че честото измиване с вода и сапун е особено задължително през летните месеци.
  • Изисква се раните и охлузванията да са покрити с чисти превръзки до зарастването им. Налага се честата им смяна. Препоръчва се други хора да нямат контакт до наранени участъци на кожата и превръзките.
  • Личните вещи са само за собствено ползване.
  • Препоръчва се хората да изискват съблюдаване на хигиената и стерилността в козметичните салони и медицинските кабинети, които посещават и да избягват тези, при които се наблюдава липса на необходимите условия.



Предпазни мерки и иновации

Съвременните технологии предлагат успешни методи, чрез които може да се преодолее размножаването и разпространението на стафилококите и други патологични микроорганизми. Например, създадени са специални покрития, които най-често се използват във вътрешното строителство и интериора на лечебни заведения, като покрития на стени, подови настилки и контактните повърхности на детайли като дръжки на врати.


Специална технология предлага високо ефективно покритие за дръжки на врати, което унищожава до 99 % най-упоритите и устойчиви микроорганизми, какъвто е златистият метицилин-резистен стафилокок. Емулсията на покритието е доказана в клинично изследване и показва, че за 24 часа намалява колониите на вредните микроорганизми и златистия стафилокок до >log2, който е приетият максимум за ефективност и качество на продукта по Стандарта ISO 22196. Иновативната технология е на Abloy Oy Финландия и в България може да се намери в Интеза OOД.


Технологията предлага решение за помещения и сгради, където борбата с разпространението на бактерии играе важна роля за хигиената и здравето на хората. Антибактериалното покритие унищожава вредните микроорганизми и максимално редуцира темповете им на размножаване, в резултат на което тези повърхности престават да бъдат източник за разпространението им. Аксесоарите с това покритие са особено подходящи за места с висока посещаемост като болници, ясли и детски градини, училища и офиси.