Новини и статии

Стрес, лошо хранене, инфекции - приятели на екземата

Публикувано в: Здравни новини 23 November 2010

ekzema

Един от често срещаните кожни проблеми е екземата - неприятен обрив по някоя част на тялото, придружен със сърбеж и лющене. Понякога хората се чудят защо опитите им да се справят с екземата с всякакви видове кремове и лосиони са безуспешни.Те не знаят, че в повечето случаи тя не се причинява от външни фактори, а е симптом на вътрешен проблем. Има четири основни вътрешни причини за екзема.

Проблеми с храносмилането

Проникването на стомашните бактерии в организма се спира от тънък клетъчен слой и ако той се увреди вследствие на лошо хранене, инфекция, прекалена употреба на лекарства в кръвообращението могат да проникнат частици от недостатъчно смляна храна и токсини. Това може да причини алергични реакции към храни, които при нормални условия стомахът не се затруднява да смели. Тези алергии се проявяват във вид на екзема.

Хормонален дисбаланс

Това е една от най-често срещаните причини за екзема, особено при жените. При поемането на чужди хормони от продуктите с много пестициди или месо от инжектирани с хормони животни се нарушава естествения хормонален баланс на организма. Тогава най-силен удар понася най-големият човешки орган - кожата.

Стрес

При постоянен стрес надбъбречните жлези може да започнат да отделят повече кортизол - противовъзпалителен хормон, който може да има много полезно действие. Прекаленото му количество обаче може да създаде много проблеми - от увеличаване на теглото и разстройване на имунната система до появата на акне и екзема. То може и да унищожи полезните бактерии, вследствие на което се нарушава „екосистемата" на стомаха и се появяват кожни проблеми и инфекции.

Инфекция

Екземата може да се причини и от гъбични, бактериални и вирусни инфекции. Една от най-честите бактериални инфекции е сandidiasis. Тя се получава от употребата на антибиотици и химически преработени храни, бял хляб и захарни изделия. Химикалите в парфюмите, лосионите и детергентите също могат да причинят екзема. При всички случаи екземата изчезва трайно, когато се лекува организмът отвътре.

Как да ликвидираме кожният проблем с помощта на естествени средства?

Грижете се за храносмилателната си система. Яжте храни с много фибри и пийте много вода, за да се изчистите от токсините, които може да предизвикат обриви. Добре е склонните към екземи да избягват млякото, яйцата, ядките, захарта, житото и глутена. Приемайте редовно пробиотици. Те предпазват от екземи, защото живите микроорганизми в тях забавят растежа на вредните бактерии и поддържат необходимото ниво на полезните бактерии.

Яжте естествени храни. Така ще избегнете химикалите и хормоните в преработените храни, които предизвикват алергични реакции и нарушават хормоналния баланс. Купувайте органични меса, плодове и зеленчуци и се откажете от подсладеното нишесте.

Пазете се от инфекции. Срещу инфекции яжте чесън и  приемайте витамин С и D. Чесънът е едно от най-добрите средства за дезинтоксикация. Той бори инфекциите, включително и бактериалните. А витамините С и D са между най-ефикасните методи за укрепване на имунната система. Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина - прекарвайте на слънце поне половин час на ден, а през зимата взимайте добавки от витамина - поне 5,000 единици на ден с храната. Витамин С си набавяйте с цитрусови плодове, зелени чушки, броколи, зеле и брюкселско зеле.

Приемайте омега-3 киселини. Често хората с кожни проблеми имат ниски стойности на омега-3 мастни киселини. Най-добрите източници на тези киселини са сьомгата, говеждото месо, зелените листни зеленчуци и авокадото. Може да се приемат и добавки от 2-4 грама дневно.

Намалете стресовите ситуации в ежедневието. Стресът в никакъв случай не помага за доброто състояние на кожата. Отделяйте време за йога, медитиране или за някакво любимо занимание. Това ще ви отпусне и ще поддържа баланса на мозъка, тялото и духа ви. Тогава ще забележите и промяната в състоянието на кожата ви.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

благодаря

Моля за Вашето мнение.На 63год.съм,страдам от лека форма на Акне/в подбрадието най вече/,според мен е нелечимо /вече 45год.нищо не помага/.Мисля че в основата е хормонален проблем/често ориниране при което чувствам вълни към лицето,при емоции получавам пъпки силно изразени Декември-Март,през лятото е спокойно.Бих Ви дал повече информация но това е в основата при мен.Пишете ми!!!.God bless.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16717 seconds