2. Кой е причинителят и какъв е механизмът на заразяване?

Причинител на бруцелозата са род бактерии, наречени Brucella. Познати са няколко вида, от които патогенни за човека са Brucella abortus, Br. suis и Br. Mellitensis, патогенни и съответно за кравите, свинете и за козите и овцете. Източник на инфекция са диви и домашни животни – както споменатите, така и котки, кучета, коне, магарета и др. Заразяване може да настъпи при отглеждането на животните, доене, асистиране при раждане, обработване на продукти, както и обработка на материал за изследване в лабораторни условия при липса на мерки за предпазливост.
 
От механизмите на заразяване най-голямо епидемиологично значение има консумацията на заразени хранителни продукти - млякото и всички млечни продукти – сирене, кашкавал, масло, сметани, както и месото. Други пътища са покривен (контакт с кожата), по-рядко въздушно-капков. Високо рисков контингент са скотовъдци, ловци, ветеринарни лекари, персонал в микробиологични лаборатории. Околоплодните води са инфектирани с бруцели и израждането на новородени и контакт с тях или плацентата, кръв – могат да бъдат опасни, особено при наличие на наранявания по кожната повърхност.
 
Човек рядко може да бъде източник на инфекция. Описани са единични случаи на предаване инфекцията на плода при бременност или при кръвен контакт.
 
След преодоляването на лигавичната или кожна покривка бактериите попадат в локалните лимфни възли, а от там и в кръвта. Следва локализирането им в други лимфни възли, черния дроб, слезката – органи с ценна роля в имунната защита. От тях бактериите могат периодично да постъпват в кръвта и да ангажират и други органи. Във връзка със стимулаията на белите кръвни клекти, които са и ключов медиатор на несепцифичния и специфичния имунен отговор в различните тъкани могат да бъдта открити т.нар. бруцелозни грануломи – формирани в резултат на неефективната борба срещи бактериалната инфекция.