Новини и статии

За и против ваксините срещу грип

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 16 September 2009

На някои те помагат, други - разболяват, при трети водят до странични ефекти

ваксина за грип

Днес много от нас си задават въпроса за ваксинирането. И това е разбираемо: краят на есента е и началото на епидемията от грип и общите респираторни заболявания.

И, разбира се, не ни плашат всички тези инфекции и вируси - те са преходни. Но възможните усложнения от тях остават трайно.

"Заболяването е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува" е добре позната истина. Това особено важи в момент, когато имунитетът на хората е подкопан от замърсената околна среда, постоянния стрес, липса на здравословен начин на живот.

Превенцията е необходима за всички. И невинаги превантивните мерки, като закаляването, приемането на много витамини, почивката се оказват достатъчни. Тук на помощ идват ваксините.

Но наред с предимствата, има и доста примери за неблагоприятните ефекти от ваксинацията, включително, за съжаление, водещи до смъртни случаи (макар и не толкова често). И това ни поставя пред труден избор: кое е по-лошото - усложненията след болестта или тези след ваксинирането?

Това е нож с две остриета - типичен проблем за много ситуации.

Но страхът и съмненията, както знаете, не са конструктивни. Конструктивно е преди всичко знанието. Именно знанието ви позволява да се отърсите от емоциите и да анализирате всичко, така че да излезете от ситуацията на мъчителен избор и да достигнете до конкретно решение.

И тъй като няма еднозначно решение за всички, то най-правилно е да се разгледат всички аргументи за и против, за да си дадете шанса сами да направите своя обоснован избор.

Аргументи "за"

СПАСИЛА Е МИЛИОНИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ

Ваксинирането има дълга история. И тя се основава на жизнената необходимост от сигурна защита на човечеството от смъртоносните болести. В миналото най-голям брой хора са умирали не по време на война и глад, а именно поради страшни епидемии, които са отнемали живота на милиони, а понякога са причинявали смъртта на цели цивилизации.

Откриването на ваксината е повратен момент в медицината.

Чрез нея в навремето са спасявали хората, но и в бъдеще това ще е начинът да се спасим от смъртоносните вируси.

Медицината не стои на едно място. Противогрипната ваксина вече съдържа няколко щамове на вируса, за да може да предпазва както от първата, така и от втората вълна на епидемията.

За да се подобри ефектът от ваксината, сега тя се прилага на два пъти, с интервал от един месец. Производителите са се научили по-добре да ги почистват от нежелани компоненти, което безусловно повишава безопасността при ваксиниране. И не на последно място, вече съществува подробен списък с

противопоказания за употребата на ваксини,

който непрекъснато се допълва с оглед избягване на неблагоприятни реакции. Те включват различни форми на алергия, всички видове хронични болести, бременност. Към противопоказанията се включват и хора, които към момента на ваксинирането страдат от остро заболяване.

Също така е строго определен периодът след излекуване на заболяването, през който не могат да се прилагат ваксини.

Ваксинацията е по-безопасно заболяване

Ваксината съдържа отслабена форма на вируса и той не предизвиква истинско заболяване, а е форма на реакция на организма срещу болестта. И дори ако температурата се повиши над 38 градуса, това обикновено е само за един ден. Пълноценният вирус би довел до повишаване на температурата, най-малко 3 дни, като заболяването продължава още 5-7 дни, понякога и с усложнения, които могат да продължат от седмици до месеци, а в най-лошия случай, да доведат до хронични заболявания. Никой не знае как ще отговори организмът ни на дадения вирус, доколко внимателни и компетентни ще са лекарите, за да е сигурен, че няма да има усложнения след грипа.Статистиката показва, че основната полза от ваксинацията срещу грипа и общите респираторни заболявания е, че тя помага за намаляване на мащабите на епидемията. Чрез ваксинацията значително се намалява заболяемостта и усложненията, и на практика се предотвратяват смъртни случаи сред хората, получили тежки усложнения.

Аргументи "ПРОТИВ"

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДВИДИ ВСИЧКИ ЩАМОВЕ, КОИТО ЩЕ ВЪРЛУВАТ

Всички ние от детството си се ваксинираме, следвайки стриктно графика на ваксинациите - BCG, DPT, пробите Mantu и ваксинацията против рубеола, магарешка кашлица и други тежки заболявания.

Но въпросът за ваксинацията срещу грип и общите респираторни заболявания все още остава нееднозначен.

Започвайки от първата ваксинация срещу грип, проведена през 1936 г., лекарите препоръчват постоянно необходимостта от ваксинации. И някои хора наистина го правят.

Но ако общото ваксиниране обхваща 80% от хората (и повечето са деца), то това срещу грип и общи простудни заболявания не надвишава 5-12% от населението. Това е така, може би, защото грипът и общите респираторни заболявания не се смятат за смъртоносни, освен ако не са предприети своевременни мерки за лечение. Затова и много от хората, и не без основание, си мислят: "А защо трябва да се ваксинирам тогава?"

Дори ваксината да е перфектно разработена,

не сме застраховани от проблеми

Един от тях е условията за съхраняване на ваксината може да не са спазени. Друга опасност - ваксината може да е купена без необходимия за целта сертификат. А и при самото поставяне на ваксината здравните работници може и да не обърнат внимание на списъка с противопоказания, въпреки че са длъжни да го правят.

Ваксинирането не е панацея

Според медицинската статистика ефикасността на ваксината против грип е само 75-80%, а и при това тя не може да осигури устойчив имунитет. Като цяло имунитетът, придобит след ваксиниране, действа само за кратък период от време. А

най-добрият имунитет се изгражда, след като човек преболедува дадено заболяване

И най-важното - тъй като не е възможно да се предвиди по-рано какъв тип ще е грипът през тази година, при избора на ваксина трябва да се ориентираме по миналогодишните вируси.

Ако това е така (а има логика в това предположение), то този факт не само поставя под въпрос ваксинирането, а буквално го лишава от смисъл!

Твърде противоречиво е всичко, което се отнася до сложния, променящ се, непредсказуем човешки организъм. Така че се налага да признаем - аргументите "за" и "против" са 50:50. Уви!

И само в даден конкретен случай един или друг аргумент може да вземе превес.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

абе хора за и против е на кантар. Какво да избера?

Всяка година се ваксинирам с Influvac - много съм доволна. Преди време много боледувах, но откакто се ваксинирам изкарвам някакви много леки настинки. Препоръчвам ваксинацията.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17821 seconds