Симптомите при бактериална и вирусна инфекция понякога са еднакви, особеностите на микроорганизмите обаче налагат различно лечение. В противен случай, то ще е неефективно...

 

 


1. Приликите


Има много общо между бактериалната и вирусната инфекция. Причина и за двете са микроби, вярно различни, но с равносилно добра способност да се разножават в организма ни.


Често симптомите при инфекция са еднакви: повишаване на температурата, отпадналост, наличие на болка, възпалени тъкани; например, когато се касае за инфекция на горния респираторен тракт, независимо дали е заради вирус или бактерия, се отчитат кашляне и кихане, за храносмилателния тракт – повръщане и диария, което и показва действието на имунната система да се пребори с тях.


И вирусната, и бактериалната инфекция, се предават по един и същ начин: контакт с болни или носители, контакт със замърсени повърхности или консумация на заразени храни, вода, заразяване при ухапвания от насекоми, чрез пренасяне от животни, независимо дали са домашни любимци или други.


И бактериите, и вирусите, могат да причинят остра инфекция на организма, която да премине за сравнително кратък период или да са причина за хронична или латентна с рецидивиращи периоди на активиране инфекция на организма, която да продължи месеци наред или остане дори за цял живот.


И бактериите, и вирусите, са причинители на сериозни пандемии, например: испанският грип в края на Първата световна война отнема живота на около 30 милиона души - добре ни е известно, че грипът е вирусно заболяване; бубонната чума, наричана още Черната смърт, се дължи на инфекция с бактерията Yersinia pestis – и се предполага, че броя на хората, които е покосила в Средновековието, възлиза на десетки милиони; и сифилисът се развива след полов контакт и предаване на бактерията Treponema pallidum, и СПИН – но чрез ХИВ-вируса...

 

NEWS_MORE_BOX



Бактериалната и вирусната инфекция имат сходства, но и съществени разлики в други аспекти, които обясняват различния отговор от страна на организма и подходите в лечението им.
 

 

2. Разликите


Разликите започват от несходствата в структурата на бактериите и вирусите.
Въпреки, че са от една група – на микроорганизмите – бактериите и вирусите са твърде различни като структура.

 

Бактериите


Бактериите са относително самостоятелни, сложни едноклетъчни организми, с устойчива клетъчна стена и тънка мембрана, ограждаща течност или цитоплазма във вътрешността на клетката. Формата им може да бъде сферична (коки), пръчковидна (бацили, клостридии, спирохети, псевдомонади), спираловидна (вибриони, спирили, спирохети) и нишковидна. Притежават целия необходим генетичен материал, за да образуват свои копия.

 

 

Бактерии със сигурност има от 3,5 милиарда години на Земята. Адаптират се и оцеляват независимо от условията на околната среда, като студ, високи температури, радиоктивност...

 

 

Повечето бактерии са безопасни за нас, а някои дори, като лактобактериите, носят ползи за организма ни – допринасят за локалния имунитет, подобряват например храносмилането, унищожават ракови клетки, отделят жизненоважни вещества. Де факто, бактериите, които причиняват заболявания при хората, са по-малко от 1%.
 

 

Къде се крие коварството на вирусите?... Ще разберете в продължението