zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

С какво са най-опасни за жените полово предаваните инфекции



С какво са най-опасни за жените полово предаваните инфекции

здраве.bg

Според статистиката, днес около 80% от всички жени поне веднъж са страдали от различни инфекции, предаващи се по полов път.
При това последствията от тези инфекции могат да бъдат много по-сериозни, отколкото техните признаци, които като правило носят най-вече дискомфорт и болка.
Инфекциите, които се предават по полов път, попадайки и развивайки се във влагалището, предизвикват нарушения в неговата нормална микрофлора.

Едновременно с половите инфекции се развиват и условно-патогенни бактерии, които стават причина за възпалителни заболявания на половите органи при жените – салпингит, салпингоофорит, аднексит, цервицит и други.

Някои възпалителни изменения (особено възпаленията на шийката на матката) могат да се преобразуват в предракови състояния, например ерозия. Ако тези изменения не се лекуват, те могат да преминат в рак.

Някои вируси също се смятат за онкогенни – например папилома вирусът.
Някои видове от този вирус (тип 16 и тип 18) са свързани с повишения риск от рак на шийката на матката. Те се откриват в три от всеки четири злокачествени образувания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.