Хората, които употребяват алкохол преди операция на бедро или коляно, се подлагат на по-висок риск от усложнения след интервенцията, установява ново проучване.


По думите на д-р Николас Джиори от Станфордския университет, Калифорния, ръководител на изследването, лекарите отдавна подозират, че при консуматорите на спиртни напитки в големи количества има по-висок риск от усложнения след операция, но това е първото изследване, което показва, че тази взаимовръзка действително съществува.


Учените изследват за наличие на усложнения след операция на бедро и протезиране на колянна става 185 мъже. Те откриват, че тези, които допускат злоупотреба с алкохол е по-вероятно да страдат от усложнения в периода веднага след операцията, в сравнение с мъжете, които заявяват, че почти не употребяват спиртни напитки. За злоупотреба с алкохол лекарите приемат консумация на спиртни напитки повече от четири пъти седмично или еднократно в голямо количество.



Усложненията включват пневмония, делириум, мозъчен инсулт, животозастрашаващи инфекции, кръвни съсиреци в белите дробове и по-големи кръвоносни съдове, стомашно-чревно кървене, сериозни нарушения на сърдечния ритъм, инфекция на пикочните пътища и други.

 

Пациентите попълват въпросници по 12-точкова скала за установяване на злоупотреба с алкохол. Определянето на всяка допълнителна точка, съответства на 29% нарастване на средния брой следоперационни усложнения.


"Трябва да бъде извършван скрининг за проблеми с алкохол при пациентите. При идентифицирането на такива е необходимо да се направи опит за спиране на приема на алкохол преди операцията, което ще спомогне намаляването на рисковете от усложнения впоследствие.", смята д-р Николас Джиори.


Резултатите от изследването са представени по време на тазгодишната среща на Американската академия на ортопедични хирурзи в Сан Диего.