Състояния и заболявания

Кандидоза (Кандида-микози) на кожата и лигавиците

На английски език: Candidiasis, Candidosis, Moniliasis, Thrush, Candidosis mucosae oris, Soor, Candida stomatitis, Denture stomatitis, Angulus infectiosus, Perline, Candida colpitis, Vaginal trush, Candida balanitis, Balanopostitis candidomycetica, Candidosis intertriginosa, Candida paronychia et onychia

Орална кандидоза

Синоними: Candidosis mucosae oris, Soor, Candida stomatitis, Denture stomatitis, Angulus infectiosus, Perline

Определение

Остро или хронично възпаление на оралната мукоза или части от нея, причинено от дрожди от рода Candida.

Етиология

Candida albicans, Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida krusei и др.

Клинични варианти

Кандидозните инфекции на устната лигавица се диференцират в зависимост от честотата, продължителността, изхода, локализацията на процеса и др., както следва:

  • Остър псевдомембранозен кандидозен стоматит

    Най-често срещаната форма на орална кандидозна инфекция е острият псевдомембранозен кандидозен стоматит
    Най-често срещаната форма на орална кандидозна инфекция е острият псевдомембранозен кандидозен стоматит

    Това е най-често срещаната форма на орална кандидозна инфекция. Засяга 5% от новородените, 5% от раково болните и 10% от хоспитализираните болни. При новородените заразяването става по време на родовия акт, ако майката има вагинална кандидоза. При останалите болни се дължи главно на свръхразмножаването на дрожди, живеещи нормално в устната кухина. Среща се при болни, приемащи широкоспектърни антибиотици, системни и инхалативни кортикостероиди, диабетици, болни с левкози, СПИН и др. Заболяването започва с поява на бял налеп върху букалната мукоза и езика. При сливането на отделните плаки се образуват обширни псевдомембрани. При отделянето на налепа се вижда зачервена, кървяща основа. Обикновено този стоматит е неболезнен.

  • Остър атрофичен стоматит

    Според много автори това е форма, аналогична на предшестващата, но без белезникав налеп. Заболяването се среща в зряла възраст и се развива самостоятелно или като продължение на острия псевдомембранозен стоматит. Често се провокира от антибиотична или кортикостероидна терапия. Предполага се, че освен чрез унищожаване на нормалната бактериална флора тези медикаменти индуцират стоматита и пряко, чрез повишаване на адхезионната способност на бластоспорите. Състоянието е болезнено и това е един от редките случаи на кандидозна инфекция, при която болката е водещ симптом.

  • Хроничен атрофичен стоматит

    Това е една от най-често срещаните форми на орална кандидоза. Нарича се още протезен стоматит, тъй като се среща главно при хора, носещи зъбни протези. Счита се, че той засяга около 65% от носещите цели зъбни протези. Характеризира се с наличие на енантем и едем на тази част от мукозата, която е в контакт с протезата. Обикновено протича безсимптомно.

  • Ангуларен хейлит

    Това заболяване засяга устните ъгли. Те са зачервени, подмокрящи се и по тях се образуват рагади. Най-често се причинява от дрожди от рода Candida, но роля могат да играят и други етиологични фактори – бактериални инфекции, хиповитаминоза В2, навик да се облизват устните ъгли и др. Често заболяването се съчетава с хроничен атрофичен стоматит. Освен тези главни форми на кандидозни инфекции на оралната мукоза се срещат и някои по-редки форми на кандидозни или на асоциирани с Candida лезии в устната кухина. Това са glossitis media rhomboidalis, Candida leucoplakia и др.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!