в-к Лечител
в-к Лечител
 

Пик на стомашно-чревните инфекции

Брой: 34, 26 август 2010 - МОБИФОНИТЕ

     През лятото и есента се развихрят най-силно инфекциозните отравяния от храни. Стига се до нещо като епидемии от стомашно-чревни инфекции, предизвикани от ентеровируси и други причинители. И тази година в Европа и особено в южната и източната й части според експерти от Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията (ECDC) и на Европейската организация за безопасност на храните (EFSA) има пик на тези болести. По-долу ви запознаваме с някои по-важни изводи от тези центрове, а също и с препоръките на специалисти-фитотерапевти от центрове за природолечение в Италия и Гърция във връзка с тази напаст. 
     Чревните инфекции - вирусни и бактериални, могат да засегнат централната нервна система или черния дроб. Причиняват се главно от замърсена храна или вода. Повече от 400 бактерии нормално живеят в червата ни. 
     Ентеровирусите са най-често срещаните вирусни инфекции през лятото и началото на есента. Така нареченият летен грип се причинява именно от тях. От ентеровирусите най-често боледуват децата, хората с отслабена имунна защита и хората в напреднала възраст. Инфекцията се предава чрез замърсени ръце и чрез замърсени хранителни продукти. 
     Горещините и събирането на много хора на едно място позволяват тези инфекции да се разпространяват и понякога много бързо и масово. Затова редовно и внимателно мийте ръцете си. И се пазете най-вече от вирусен хепатит А, който напоследък е станал все по-активен. Причината за него са замърсените води и хранителни продукти. Най-вече тези отравяния са бактериални. Тяхната своеобразна кулминация са салмонелите, които зачестяват през това време на годината. 
     Може да развиете конюнктивити, фарингит-конюнктивиална треска, мезаденит, предизвикани от аденовирусни инфекции. Аденовирусите могат да съществуват и в латентно състояние. След това при определена провокация - например при простуда или намаляване на защитните сили на организма, се проявяват. На пазара е пълно с различни неща за бърза храна. Ако например си купувате печено пиле, крем или друг продукт за бърза консумация, изяжте тези храни същия ден, до 12 часа след купуването им! Повечето хора не спазват това важно правило. Обичайно остатъците от тази храна се поставят в хладилника и се използват на следващия ден и по-нататък. При високите температури при наличието на определена доза микроорганизми те се размножават и достигат т.нар. инфектираща доза. Тя обикновено е голяма и може да предизвика заболяване. 
     Дали в случая е нужен антибиотик и какъв, може да прецени само общопрактикуващият лекар. Погрешно е да се самолекувате с такива лекарства. Обикновено организмът се справя сам с по-леките чревни инфекции. Но все пак е нужен преглед от лекар. Водните загуби водят до електролитни загуби. А компенсацията на електролитите трябва да бъде коригирана от лекар. Не трябва да се смята, че диарията е леко заболяване. Установено е, че когато се губят вода и електролити, е застрашен сърдечният мускул. Това е особено важно за хората с хронични болести и особено сърдечносъдови, включително хипертония. В такива случаи при ненавременни мерки има опасност от фатален край. 
     Необходима е хранителна диета, трябва да се пие билков чай, съставен от лайка, ким, маточина, мента и резене. Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия. Приложението й е насочено към възпалението на храносмилателната система и по-специално към ентероколита. Плодовете от ким действат антисептично, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата. Имат газогонно действие при стомашно-чревни колики и възпаления при лошо храносмилане. Плодовете от резене премахват коликите и действат газогонно. 
     Листата от маточина и от мента имат антисептично, болкоуспокояващо действие. Стимулират апетита и процесите на храносмилането, потискат гаденето и повръщането. 
     Една чаена лъжичка от тази смес: лайка - 45 г, плодове от ким - 10 г, плодове от резене - 15 г, листа от маточина - 20 г, листа от мента - 20 г, се залива с 250 мл студена вода и се загрява до кипване. Похлупва се и престоява 5 минути. Прецежда се. Пие се по една чаена лъжичка няколко пъти на ден.  
     Силно противодействие при такива случаи оказва билков чай от джоджен - стиска сушен джоджен се пуска в половин литър кипяща вода. Получената отвара се пие неколкократно през целия ден. Добре действа и чай от черни боровинки - изсушената черна боровинка съдържа дъбилно вещество, което е подходящо при разстройство. 2 супени лъжици изсушени боровинки се заливат с половин литър студена вода, нагряват се до кипване, оставят се да врат 15 минути и се прецеждат. При нужда се пие умерено топъл и неподсладен по четвърт чаена чаша няколко пъти дневно. 
     Чаят от полска детелина също добре действа при такива случаи. Полската детелина е билка, съдържаща дъбилни вещества с ефикасно действие при разстройство. Две чаени лъжички полска детелина се заливат със студена вода, нагряват се до кипване, варят се до 2-3 минути и се прецеждат. При нужда се изпива 1 чаша неподсладен чай на глътки. 
     Чесънът и лукът действат стимулиращо и противомикробно на червата, помагат при остри и хронични чревни инфекции, при ферментационни процеси в червата и за изгонване на газове. Нарязват се ситно, при необходимост се вземат няколко пъти дневно, лукът - с лъжица, а чесънът - на върха на ножа, без каквито и да било други добавки или пък смесени с извара. Болните от гастрит и язва трябва да са внимателни с лука и чесъна. 
     Черният касис се цени като богато на витамини диетично средство и се препоръчва на хора, които страдат от диария под формата на неподсладен сок. При нужда се пие 2 пъти дневно по една чашка (100 мл) сок от касис. 
     Ако диарията не спре след прилагането на едно от препоръчаните средства в срок от 2 дни, трябва да се консултирате с лекар. 
     Трябва да се внимава с яденето на месо, което най-лесно се разваля при високи температури. Когато например си поръчате пържола в ресторант, гледайте тя да е добре опечена, избягвайте аланглето. Същото важи и за свареното месо. Другият голям враг на стомаха са ястията, приготвени с яйца. С право привържениците на здравословния начин на хранене ги избягват по това време на годината. За да сте сигурни, че яйцата са добре сварени и няма риск от салмонелоза (хранително отравяне), те трябва да се оставят да врят не по-малко от 13 минути. Унищожаването на бактериите в тестото с яйца не е сигурно при пържене, затова избягвайте поничките. Когато си купувате плодове през лятото, винаги ги измивайте много добре преди консумация. В противен случай има опасност от бактериална дизентерия. Доматите може да се накисват в студена вода и после да ги изплакнете, за да сте сигурни, че няма да останат пестициди по тях. Приборите за хранене също носят риск от дизентерия, ако са били пипани от заразен човек с мръсни ръце. 
     Най-ефикасният начин да се предпазим от развалена храна е, като следим дали продуктите, които консумираме, са пресни, както и годността им. Много е важно да се яде предимно храна, която е минала през термична обработка. Развалената храна се познава лесно по лошия вкус и след като се хапне малко, може да се върне, ако е в ресторант, или да се изхвърли, ако сте у дома. Проблемът идва обаче, когато той е притъпен от множество пикантни подправки. В такива случаи е възможно човекът, който похапва разваленото ястие, дори и да не разбере това. Затова ограничете прекалено пикантните и екзотични ястия. 
     Трябва да се внимава с хляба и другите тестени изделия - да не са плесенясали. Това може да стане и с други храни, поставени и в хладилник. Да се внимава и с млякото и продуктите от него, като се следи срокът на годност. 
     Въпреки че са вкусни и полезни, морските дарове също крият опасни рискове. Тези продукти трябва да са абсолютно пресни. Нужно е да са минали през стабилна термална обработка. 
     Мидите например са най-опасни, защото са филтърът на морето и поемат в себе си всякакви микроорганизми. Те се развалят много бързо. Симптомите при отравяне с тях са изключително специфични. Потърпевшите чувстват изтръпване на езика и устните, както и метален вкус в устата. Превиват се от режещи болки в корема, нарушена термална чувствителност - усещат топлите предмети като студени, а студените - като горещи. При наличие на тези симптоми веднага потърсете бърза медицинска помощ. 
     Така че през лятото и ранната есен трябва много по-внимателно да се следи за храната. И да не се забравя, че симптомите на хранителната инфекция обикновено започват с леко неразположение. Постепенно обаче оплакванията се засилват и се появяват коремни болки. Отровеният губи силите си и започва да се обезводнява. Възможно е да се появи и температура и повръщане. 
     В по-тежки случаи потърпевшите се приемат в инфекциозно отделение. Там започват венозни вливания на течности. Най-тежко стомашно-чревната инфекция понасят децата и възрастните хора, както и хората със слаба имунна система. 
     Ако сте яли развалена храна, в никакъв случай не пийте мляко. То засилва още повече действието на токсините в стомашно-чревния тракт. При хранително отравяне не бива да предизвикваме повръщане. Препоръчително е да се приема активен въглен. Той поглъща по-голямо количество от продуктите, предизвикали отравянето и не им позволява да се влеят в кръвта. 
     При отравяне децата трябва да заменят тежките храни със сухар или препечени филийки, варен ориз и печени ябълки. За възрастните важи същото. После за няколко дни да се ядат по-леки храни. Сухарът или препеченият хляб и сиренето са верният съюзник в борбата срещу чревните инфекции. Може да се хапват и по малко варени картофи. Тези три продукта се препоръчват за хората с леко отравяне, които не са приемани в болница и за тези които са излезли от нея. Също трябва да се наблегне на бисквити или солети. 

     Веселин СЕИЗОВ



Брой: 34, 26 август 2010
 
 
Продукти
 
ЦИНКОСАН® (ZINKOSAN)
 
Убикапс – убиквинол 50mg
 
БРОКОЛИ
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД